Κάθε χρόνο, στις 31 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, μια ημέρα αφιερωμένη στην σημασία της αποταμίευσης. Η παράδοση αυτής της ημέρας ξεκίνησε το 1924 από το Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων στη Μιλάνο, με στόχο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν συστηματικά και να εξασφαλίσουν μια καλύτερη οικονομική βάση για το μέλλον τους.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η αποταμίευση παραμένει μια σταθερή και ασφαλής πρακτική για να προετοιμαστούμε για το απρόβλεπτο. Από την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών, μέχρι την πραγματοποίηση των μελλοντικών μας ονείρων, η αποταμίευση δεν είναι μόνο μια συνήθεια – είναι μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό μας και για εκείνους που αγαπάμε.
Η εικόνα της αποταμίευσης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μόλις το 20% των Ελλήνων καταφέρνει να αποταμιεύει τακτικά, γεγονός που δείχνει μια ανησυχητική τάση στη χώρα μας. Οι οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των νοικοκυριών να βάζουν χρήματα στην άκρη. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για αποταμίευση, με τους περισσότερους πολίτες να δηλώνουν ότι επιθυμούν να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το ποσοστό τακτικής αποταμίευσης είναι χαμηλό, το ενδιαφέρον για αποταμιευτικά προϊόντα και ασφαλιστικά προγράμματα που συνδυάζουν ασφάλεια και επενδύσεις παρουσιάζει αύξηση. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Έλληνες αναζητούν ασφαλείς και οργανωμένους τρόπους για να προβλέψουν για το μέλλον τους.
Συμβουλές για Αποτελεσματική Αποταμίευση
Ξεκινώντας να αποταμιεύουμε, ακόμα και με μικρά ποσά, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο μέλλον. Μια καλή πρακτική είναι η δημιουργία ενός μηνιαίου προϋπολογισμού που επιτρέπει την τακτική αποταμίευση, έστω και μικρού ποσού. Επίσης, η επιλογή αποταμιευτικών προγραμμάτων μέσω των Ασφαλιστικών Εταιρειών, είναι ένας έξυπνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ένα κεφάλαιο στο μέλλον.
Η Σχέση της Αποταμίευσης με την Ασφάλιση
Η αποταμίευση και η ασφάλιση είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες. Τα ασφαλιστικά προγράμματα δεν προσφέρουν μόνο προστασία, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποταμίευση, προσφέροντας στους πολίτες μια οργανωμένη στρατηγική διαχείρισης των χρημάτων τους προκειμένου να ενισχύσουν την σύνταξη τους ή την εξασφάλιση των σπουδών των παιδιών τους.
Λόγοι για να Αποταμιεύσει Κάποιος Σήμερα
1.Αντιμετώπιση Έκτακτων Αναγκών: Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά, όπως προβλήματα υγείας, επισκευές στο σπίτι ή το αυτοκίνητο. Η αποταμίευση δημιουργεί ένα “μαξιλάρι” ασφαλείας.
2. Προστασία από Ανεργία ή Μείωση Εισοδήματος: Ένα αποταμιευτικό πλάνο βοηθά να αντιμετωπιστούν περιόδοι ανεργίας ή αλλαγής εργασίας χωρίς να υπάρχει οικονομική “δυσφορία” στην καθημερινότητα.
3. Οικονομική Ανεξαρτησία: Η αποταμίευση παρέχει την αίσθηση της οικονομικής ελευθερίας και αυτονομίας, αποτρέποντας μας μερικές φορές από την ανάγκη να καταφύγουμε στον δανεισμό.
4. Υλοποίηση Στόχων και Ονείρων: Μας βοηθάει να στηρίξουμε την αγορά ενός σπιτιού, την χρηματοδότηση εκπαίδευσης, ταξιδιών. Η η αποταμίευση μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε καλύτερα το μέλλον μας.
5. Ενίσχυση Συνταξιοδότησης: Η αποταμίευση προσφέρει ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει το βιοτικό μας επίπεδο όταν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε.
6. Επενδύσεις και Αύξηση Κεφαλαίου: Η αποταμίευση δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί το κεφάλαιό μας ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας αλλά και τους προσωπικούς μας στόχους.
7. Μείωση Άγχους : Η οικονομική σταθερότητα προσφέρει ψυχική ηρεμία και δεν μας προκαλεί ανασφάλεια.
8. Μεταλαμπάδευση της ιδέας της αποταμίευσης: Αποταμιεύοντας δείχνουμε στα παιδιά μας πως μπορούμε να πειθαρχούμε και να πετυχαίνουμε μακροπρόθεσμους στόχους.
9. Διατήρηση ασφαλιστηρίου υγείας: Μας βοηθάει να δημιουργήσουμε οικονομικούς πόρους για την διατήρηση του ιδιωτικού συμβολαίου υγείας ακόμαι και κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης.
Γιατί ο κουμπαράς είναι ένα γουρουνάκι, η προέλευση του Κουμπαρά
Η σύνδεση του κουμπαρά με το γουρουνάκι λένε ότι προέρχεται από ένα γλωσσικό παιχνίδι που χρονολογείται στον Μεσαίωνα. Στα αγγλικά την εποχή του Μεσαίωνα, χρησιμοποιούσαν ένα είδος πηλού που ονομαζόταν “pygg” για να κατασκευάζουν διάφορα κεραμικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων και δοχείων αποταμίευσης. Με τον καιρό, η λέξη “pygg” άρχισε να συγχέεται με τη λέξη “pig” (γουρούνι), καθώς και οι δύο προφέρονταν σχεδόν το ίδιο. Κατά τον 18ο αιώνα, όταν οι τεχνίτες άρχισαν να κατασκευάζουν κουμπαράδες, η σύγχυση οδήγησε στο να τους φτιάχνουν σε σχήμα γουρουνιού, μετατρέποντας αυτή τη σύμπτωση σε διαδεδομένο συμβολισμό. Έτσι, δημιουργήθηκε το “piggy bank”, το οποίο σταδιακά καθιερώθηκε ως το κλασικό σχήμα του κουμπαρά. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές για τον συσχετισμό με το γουρουνάκι, όποια και να είναι η εξήγηση, αυτό το σχήμα διατηρείται μέχρι σήμερα ως σύμβολο αποταμίευσης από πολύ μικρή ηλικία.
Παροιμίες για την αποταμίευση:
1.Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
2.Μάζευε και ας είναι και ρώγες.
3.Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι.
4.Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.